Babyhuisje | De geschiedenis van het babyhuisje (lutjepotje)
  • Volg Babyhuisje op Facebook
  • Volg Babyhuisje op Twitter
  • Volg Babyhuisje op YouTube
  • Like Babyhuisje.nl op Google

Geschiedenis van de babyhuisjes

Het eerste huisje werd vervaardigd door voormalig timmerbedrijf Diephuis te Hornhuizen in 1941 in opdracht van Dr. Posthumus. In die tijd waren nog veel baby’s ziek. Huisarts Posthumus vond dat baby’s meer buiten moesten zijn.

De opzet was het pasgeboren kind meer buitenshuis in de gezonde lucht te laten zijn. In de noordwesthoek van Groningen, waar de woningsituatie vaak slecht was met vochtige, bedompte en overbevolkte huizen, werd het babyhuisje snel populair en hoort het nog steeds bij de cultuur van het platteland.

Tegenwoordig zie je dat veel creches en kinderdagverblijven één of meerdere babyhuisjes buiten hebben staan, waar de baby's overdag heerlijk in slapen. Via dit kanaal vinden de babyhuisjes hun weg naar kersverse ouders.

Het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem heeft een lutjepotje in de collectie opgenomen. Tegenwoordig worden de babyhuisjes ook elders in Nederland gebruikt, vooral door kinderdagverblijven, creches en gastouders. Ze worden dan in de tuin, op het terras of op een binnenplaats gezet. Bron: Wikipedia